Tuesday, March 15, 2016

MANGO CHEESE KEK



Tuan empunya resipi telah mngizinkan resipi nya diambil untuk rujukan.. alhamdulillah~~~ takdelah susah nak scroll. Maklumlah ade beratus kot resipi dia.. jenuh nak scroll down.. jadi...,sini lah kita tempek.  yang nak Follow tuan empunya resipi sila lah.. Azlina ina (eh eh..,sama pulak fesbuk kite)



Bahan Bahan  kek manggo lessy cheese

3bijik telur ayam
1sb ovalate
1 1/4 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar
2 bijik mangga
1/4 cawan minyak
Pewarne kuning atau oren
3/4 cawan gula
1sb gelatin (elak kan puri yg dilorek atas kek jd lebam)
Satukan telur+gula+ovalate+esen sket mix kan..nak letak pewarna kuning sket pon boleh
 Blender mangga yg dipotong halus dgn susu cair atau air sket smpai jd puri cam tu
 
AYAKKAn tepung
Dah gebu adunan mix masukkn puri td 3sb atau kalau ade pes mangga letak 1sb lg sedap

masukkan PURI mangga 3Sb


 
masukkan tepung secara sikit sikit ( mix kan.. selama 4 minit biar sebati)


 
campurkan minyak..biarkan sebati
 
masukkan adunan separuh ..dan kukus selama 20 minit
 BAHAN UNTUK CREAM CHEESE





Dah siap bia sejuk jap baru tuang cream cheese
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan whipping
Blender dan tuang atas kek
Tabur hirisan mangga
campurkan dgn 1sb gelatin yg dicampur dgn air suam dan kacau dah larut masuk dalam lebihan puri lessy mangga td dan kacau masuk plastik dan paipkan atas kek..kalau nak letak puri dgn air panss sket pon xpe tp lebih 2 ari die akan jd lebam kuning tu jd coklat xshantek tuk niaga leh praktik kan hal ni
** sejukkan selama 4 jam.. kemudian baru bole makan.
selamat mencuba...
sumber :azlina ina

No comments:

Post a Comment

POST TERKINI!!

Resipi Roti asas

250 gram Tepung Roti / High Protein 50 gram Margerin (ina guna margerin Pelangi) 50 gram Gula Kastor 1 sudu kecik...